רפובליקת בנענע

היום שאחרי הפצצה
איך מתגברים על הגזים אחרי אכילת קטניות? עצות פרי נסיון נפיץ
מאת: רפובליקת בנענע 22:5 21-8-2006
לכל אחת ואחד יש את המאכל שעושה לה/ו את זה ובגדול. אספנו כמה עיצות, פרי נסיונם של חברי הפורום – ותודה לגרגר חומוס שהיתה האמיצה שהעלתה את הנושא :-).

גזים – מה זה ולמה?
גזים הם חלק טבעי בריא ונורמלי בתהליך העיכול. יש כמובן סיבות ידועות הגורמות לנו לרצות להקטין את התופעה, אך חשוב לדעת שגזים אינם בהכרח "בעייה" בריאותית.
פרט לגזים הנוצרים בעיכול כתוצאה מפירוק פחמימות במעיים, יש גם גזים שנכנסים לגוף יחד עם המזון והשתייה. משקאות תוססים מחדירים גזים (פחמן דו חמצני) לגוף יכולים להגביר את כמות הגזים הנפלטים. גם אכילה מהירה יכולה לגרום לבליעת אוויר ולהגדלת כמות הגזים. אוויר יכול להיבלע גם במהלך לעיסת מסטיקים, מציצת סוכריות וגם מאכילה עם פלטה או שיניים תותבות שאינם מותאמות היטב לפה.


מה יוצר אותם?
ירקות ממשפחת הכרוב (כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי), קטניות ומוצריהן מכילים כמות גבוהה של אוליגוסכרידים - סוכרים שיוצרים גזים רבים בפירוקם. קטניות גדולות בעייתיות יותר מקטניות קטנות. לרגישים עדיף להשתמש בקטניות קטנות כמו עדשים, אפונה ומאש. בטופו ובפתיתי סויה יש כמות קטנה יותר של הפחמימות הבעייתיות לעומת מוצרי סויה אחרים.

אז מה לעשות?
• השריית קטניות למשך הלילה מפרישה לתוך המים את רוב האוליגוסכרידים. קטניות שאינן מושרות גורמות לכמות של עד פי 10 גזים לעומת קטניות שהושרו. את מי ההשרייה יש כמובן לשפוך או למחזר למטרות אחרות, כמו השקיית עציצים.
ניתן לבדוק אם הקטניה הושרתה מספיק על ידי חצייתה: כאשר ההשרייה חלקית, הקטניה מתנפחת מבחוץ ונשארת מכווצת מבפנים. לכן כשחוצים אותה יש שקע בצד הפנימי. אם ההשרייה מספיקה, הצד הפנימי יהיה שטוח.
בימים חמים קשה להשרות קטניות בלי שיתקלקלו. לכן חשוב להחליף מים בתדירות גבוהה ואולי להשרות במקרר. אפשר גם לנסות את השיטה המקוצרת - להרתיח את השעועית כמה דקות ואז להשרות אותה. זה מקצר מאד את זמן ההשרייה, עד כדי שעה-שעתיים.

• פתיתי סויה - חשוב לסחוט אותם היטב מהמים בהם הם הושרו. גם אם המתכון דורש בישול במים לא להתעצל ולסחוט לפני שמעבירים למים חדשים.

• יש להמנע מאכילת יתר אשר מגדילה את כמויות הפחמימות הלא מעוכלות שמגיעות למעי.

• כל משפחת הסוככיים טובים כנגד גזים. זה כולל שומר, שוש, כמנון האניס, שמיר (שבת), כמון, קימל, כוסברה ופטרוזיליה.

• לתינוקות שסובלים מגזים מומלץ לתת תה שומר (ליקריץ). המבוגרים שביננו צריכים משהו קצת יותר חזק מתמצית התינוקות.
אפשר להכין תה שומר מזרעי שומר, אותם אפשר לקנות אותם בחנויות טבע ואפילו בניו פארמים. למרות שאפשר גם לצאת ולאסוף לבד בעונה !
התה טעים ומתוק באופן טבעי. את הזרעים בסוף אפשר לאכול ולהריח כמו העברת שטיפה במי פה :-)

• יש אומרים שכדאי להוסיף לקטניות בזמן הבישול אצות ים, ובסוף הבישול להוסיף מיץ לימון.

• ואחרים אומרים שתוספת קימל לארוחה (ולא משנה באיזה צורה), מפחיתה את התופעות פלאים.


חשוב לדעת:
ככל שאוכלים יותר קטניות, מערכת העיכול מסתגלת ולומדת לפרק אותן בצורה טובה יותר. הגורם לכך הוא שאכילה סדירה של קטניות מעודדת התפתחות של חיידקים טובים המסייעים בפירוק טוב של הפחמימות.
וחשוב ביותר לשים לב לעצמך - אצל כל אחד התגובות למיני מזון שונות ועל ידי מעט תשומת לב אפשר לאתר את המזון שאחראי לגזים או לריחם. לא חייבים להינעל על שום מאכל - יש עוד כל כך הרבה מה לאכול!



קישורים נוספים: