רפובליקת בנענע

פיטוכימיקלים
קצרמר
מאת: Ruthie_A 15:3 19-8-2006
פרות וירקות הם לא רק ויטמינים, מינרלים וסיבים. דוקא כשהם לא טריים (אך כמובן לא רקובים) או מבושלים, יכולים לספק לנו מרכיבים בריאותיים נוספים בשם פיטוכימיקלים.
מחקרים רבים מראים על הקשר שבין צריכת ירקות, פרות ותבלינים,להורדה בתחלואה ממחלות לב, סרטן, סוכרת, לחץ דם ועוד.
נערכו מחקרים לבדיקת הקשר בין רכיבים צמחיים כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים והשפעות אלו. נמצא שיש גורם נוסף בעל פעילות חזקה ביותר התורם לאפקטים אלה, והוא לא קשור לפעילות הסיבים והויטמינים במרכיבים הצמחיים.
אותם רכיבים צמחיים מכנים פיטוכימיקלים.
נחקרו ונתגלו מאות. הם מויינו למשפחות ולפעילויות כימייות רבות ומגוונות. הם מרוכזים בעיקר בגורמי הפיגמנטציה והצבע של המרכיב הצמחי, ומשמשים כמגן לצמח מפני נזקי קרינה, זיהום ומזיקים.
הפיטוכימיקלים הם בעלי פעולות רבות כמו:
אנטיאוקסידנטים, מנטרלים רעלים, מנטרלים יצור גורמים מסרטנים, משפיעים (לטובה) על מערכת העיכול, מתקנים דנ"א, משפיעים על תהליך דלקתי ועוד.
כיום כבר מכירים בפיטוכימיקלים כרכיב תזונתי יחודי וחשוב בשמירה על בריאות ופעילות תאית תקינה.
תוצאות ממספר מחקרים היו מאכזבות, משום שהתוספים לא הצליחו ליצור אפקט מגן משמעותי נגד סרטן ומחלות לב. לעומת זאת פרות וירקות המכילים אותם, היו קשורים משמעותית בהורדת סיכון למחלות אלו. ההסבר לכך קשור שבמרכיב הצמחי השלם או במיצוי שלו פועלים מספר פיטוכימיקלים בפעילות סינרגיסטית, התורמת לאותה פעילות ייחודית. כלומר - המרכיב ה-ש-ל-ם נותן מספר אפקטים, המגבירים זה את זה. אולי מפתיע - אך, במקרה זה, השלם גדול מסכום החלקים!

משמש, לדוגמה - כשהוא יבש, צבעו חזק יותר, ואז מכיל יותר בטא קרוטן.

בעגבניה משומרת/מבושלת - יש ליקופן בכמות גדולה יותר מאשר בעגבניה טריה. לפיכל טוב ג-ם לאכול קטשופ (ללא תוספות מזיקות כמובן), להוסיף ג-ם רסק מעגבניות לא טריות, וגם לאכול עגבניה מבושלת.
בקטשופ אדום החומר המשמר הוא בעיקר חומצה אסקורבית - נגד סרטן הערמונית.

עוד דוגמה- בריא לאכול מרקחת של פרות (ללא תוספת סוכר כמובן)- היא מכילה פיטוכימיקלים רבים.

לסכום- כדאי לאכול פרות וירקות טריים (ויטמינים), אך גם משומרים (כמובן ללא תוספת חומר משמר מלאכותי), ו/או גם מבושלים (פיטוכימיקלים).


קישורים נוספים: