רפובליקת בנענע

איך מייצרים את פתיתי הסויה?
תשובה מקיפה לשאלה המטרידה מכולן
מאת: KermitTheFrog 18:57 12-2-2005



איך מפיקים את השמן מפולי הסויה?
התהליך נעשה במספר שלבים:

1.ניקוי פולי הסויה והרחקת חלקי צמח ומזהמים נוספים.
2.שבירת פולי הסויה והרחקת הקליפות (באמצעות זרם אוויר)
3.חימום הגרגירים השבורים 60-70 מע"צ - ע"מ להרוס את האנזימים שמפרקים את חומצות השומן לפני שיבואו במגע עם חומצות השומן עקב הרס המידור. כמו כן עוזר להפיכת השמן לנוזלי יותר, הורדת הצמיגות שלו וריכוך השברים של פולי הסויה.
4.פיתות - מעיכת שברי הזרעים על ידי העברתם בין שני גלגלי מתכת. יצירת הפתיתים מגדילה את שטח הפנים ומסייעת למיצוי השמן מן הפתיתים.
5.על גבי הפתיתים מזרימים הקסאן (או פטרול אתר), בזרימה נגדית ע"מ להגדיל את יעילות המיצוי (כ- 98-99%).
המיצוי שהוכן מכיל תמיסה של שמן בממס הקסאן. את המיצוי מזקקים ואת הממס, הקסאן, ממחזרים לסיבוב נוסף בתהליך המיצוי. לאחר מכן מעבירים את השמן לאיוד על ידי חימום בוואקום וכך נפטרים משאריות הממס האחרונות.
האם הממס מסרטן? לא ממש יודע, אבל יכול להיות. אני בטוח שמסלקים את הממס (שהוא אגב מאוד מאוד נדיף) מן השמן ברמות נקיון מאוד גבוהות. בכל מקרה, השמן שמתקבל בסוף התהליך הזה הינו רק השמן הגולמי שלפניו עוד תהליכים רבים לפני שיהיה ראוי לשיווק.


ועכשיו לשאלה הבאמת חשובה - איך מייצרים את פתיתי הסויה?
לאחר מיצוי השמן באים תהליכים שונים על מנת למצות את כל ההקסאן מן הפתיתים super heated solvent vapor וכן מעבר בדאודורייזר בואקום לסילוק הריח האופייני של ההקסאן. תהליכי חימום שעוברים הפתיתים חשובים בין היתר על מנת להרוס את האנזימים שמעכבים את מיצי המרה החשובים לעיכול חלבונים.
כאן מגיע השלב הבעייתי ביותר בייצור הסויה. פולי הסויה מכילים סוכרים בעלי טעמי לוואי וכן בעלי תופעות לואי על מערכת העיכול (גזים, למשל). לכן, יש להפריד בין פולי הסויה והסוכרים על ידי ניצול תכונות שונות של חלבוני הסויה וסוכרי הסויה - בעיקר על ידי שינוי ה-pH והמסה בתמיסות בריכוזים שונים של מים ואתנול. בסופו של דבר ניתן לקבל תמציות בדרגות נקיון שונות של חלבון סויה כאשר דרגות נקיון גבוהות יותר יהיו בד"כ גם יקרות יותר ובעלות טעם לוואי.
בשלב הבא התהליך המקובל ביותר לייצור כיום הוא שמכניסים את האבקה שהתקבלה מתהליכי המיצוי של החלבון (כ- 50% חלבון בריכוז משקלי) תוך כדי ערבוב עם מים למכשיר שמבצע חימום תוך כדי דחיסה של החומר - אקסטרודר. התנאים הנ"ל גורמים לחלבון להגיע למצב של melt - פרישה של שרשראות החלבון וליצירה של קשרים חדשים - פלמור. כתוצאה מכך מתקבל מוצר שזורם בצמיגות גבוהה, שעם יציאתו לאוויר האטמוספרי (עקב הפרשי הלחצים והטמפ' של העיסה) מתנפח ויוצר צורות של פתיתים (בדומה לבמבה). לפתיתים מבנה קווי בעל מרקם מסויים (מזכיר מעט סיבים). הפתיתים הללו מהווים את הבסיס לכל המוצרים שמשמשים כתחליפי בשר.
ישנה דרך נוספת לעיבוד פולי סויה והיא - יצירת חלב הסויה והטופו עליה לא אפרט כאן.




קישורים נוספים: